Προγράμματα - Δράσεις- Εκδρομές Διαγωνισμοί - Εκδηλώσεις

Ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή της σχολικής κοινότητας υλοποίησης Προγραμμάτων - Δράσεων- Σχολικών Διαγωνισμών και Εκδηλώσεων.

Το σχολείο μας εκφράζεται καλλιτεχνικά και δημιουργικά και γιατί όχι… να  «βραβευτεί»!!!

Επίσκεψη του σχολείου μας στη Βουλή των Ελλήνων 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Β Λυκείου του σχολείου μας στη Βουλή των Ελλήνων στις 16-12-2023. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο χώρο της Βουλής και πήραν σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία και την ιστορία της.


 
 

                Εορτασμός 10ης Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023


                                             

 Στο πλαίσιο της εναρμόνισης του εορτασμού της   10ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2023 με την   Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού,  και με   κοινό σύνθημα: «Η Κίνηση δίνει Ζωή»  και     στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της   άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’   όρου ζωής, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή   29 Σεπτεμβρίου 2023 δραστηριότητες   αθλητικού  περιεχομένου στους αθλητικούς   χώρους του σχολείου μας υπό την επίβλεψη   των  καθηγητών Φυσικής Αγωγής του σχολείου   μας κ. Κατσανάκη Απόστολου και Κολοκυθά   Δημήτριου, σε συνεργασία με τους   εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων του     σχολείου μας.

 Διεξήχθησαν αθλητικές δράσεις τόσο σε ομαδικά   όσο και σε ατομικά αθλήματα, όπως   Ποδόσφαιρο, Πετοσφαίριση,   Καλαθοσφάριση,Επιτραπέζια   Αντισφαίριση,Δρόμος Ημιαντοχής.



 

 Στόχος της σχολικής κοινότητας, μέσω των   αθλητικών δράσεων και δραστηριοτήτων, είναι η  αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής προς όφελος   όλων των μαθητών/μαθητριών, προκειμένου να   αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της   σωματικής  άσκησης και του αθλητισμού για την   υγεία.

Εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου ΓΕ.Λ. Πρέβεζας- Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN



                                                 

  Μαθητές της Β΄ και της Γ΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας πραγματοποίησαν με επιτυχία πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή από την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 που περιελάμβανε και επίσκεψη στο Ερευνητικό Κέντρο CERN της Ελβετίας.


  Την ημέρα που πραγματοποίησαν πρωινή επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο CERN αρχικά ενημερώθηκαν για το καθιερωμένο πρότυπο (Standard Model), την εξέλιξη της έρευνας στη φυσική υψηλών ενεργειών και τις μελλοντικές προοπτικές της. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το κέντρο ελέγχου των επιταχυντών, όπου τους έγινε αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας τους και τέλος επισκέφτηκαν το κέντρο ελέγχου του πειράματος ALICE, όπου τους έγινε αναλυτική παρουσίαση του πειράματος και των ανιχνευτών του.



  Στη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές επισκέφθηκαν τις πόλεις Βενετία, Μιλάνο, Γενεύη, Ανεσί, Βερόνα.

              eTwinning 2021-2022 - "Γυναίκες του 1821
   
     Το eTwinning αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες ή σχολεία της ίδιας χώρας με τη χρήση των Τεχνολογιών.
 Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)   συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν   παιδαγωγικά, κοινωνικά και         πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning,   https://www.etwinning.net (η       Κοινότητα των Σχολείων της   Ευρώπης) είναι μια ασφαλής   διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει   ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για   συνεργατικές δραστηριότητες όπως   κοινά έργα σχολείων σε υπερεθνικό   αλλά και σε εθνικό επίπεδο με τη   χρήση των ΤΠΕ.
      Το σχολείο μας με χαρά φέτος έχει   εγγραφεί σε ένα έργο που   εκπονείται   σε εθνικό επίπεδο με τίτλο «Γυναίκες   του 1821». Στο έργο   αυτό, εκτός από το σχολείο μας, συμμετέχουν άλλα   10 σχολεία: 2ο   Γυμνάσιο Χαλκίδας, 3ο ΓΕ.Λ. Αργυρούπολης, Ειδικό   Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Αργυρούπολης, Αριστοτέλειο Κολλέγιο   Θεσσαλονίκης, 2ο Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, Γυμνάσιο Κλεινών   Φλώρινας, 3ο ΓΕ.Λ. Ρόδου, Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων   Καλυβίων Τρικάλων, ΓΕ.Λ. Αφάντου Ρόδου, 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
     Οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες θα διερευνήσουν τη ζωή και τη   δράση  των γυναικών του 1821, σε διασχολικές ομάδες. Στόχοι του     προγράμματος είναι:
•  να μάθουν περισσότερα για τις γυναίκες στο 1821 και να κατανοήσουν   τις συνθήκες της εποχής,
•  να σταθεροποιήσουν τις γνώσεις τους με τα παιχνίδια που θα   εμπνευστούν,
•  να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. 
Πρόγραμμα eTwinning (Erasmus+)   

                                                                                                   

      Το σχολείο μας και φέτος (2022-2023) υλοποιεί έργο eTwinning, σε ευρωπαϊκό αυτή τη φορά επίπεδο. Ήδη, έχουμε εγγραφεί στο project “Storytelling for impact: Our heritage” (Αφήγηση ιστοριών για επιρροή: Η κληρονομιά μας), στο οποίο συμμετέχουν μέχρι τώρα 51 μέλη/σχολεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σουηδία, Γαλλία, Αλβανία, Λετονία, Σερβία, Πορτογαλία).

    Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην ανάπτυξη της γλωσσικής, ψηφιακής, λογοτεχνικής ικανότητας, της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της πολιτιστικής συνείδησης και της έκφρασης των μαθητών μέσα από το θέμα της κληρονομιάς μας. Κατά την εργασία στο έργο, οι μαθητές: ερμηνεύουν την τοπική κληρονομιά, ερευνούν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κληρονομιάς, παρουσιάζουν παραδείγματα τοπικής κληρονομιάς μέσω αφήγησης, ήχου, βίντεο και φωτογραφίας, προγραμματίζουν ένα ταξίδι και το υποστηρίζουν με μια ιστορία, συμμετέχουν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, της Ημέρας Ε.Ε. και της Ημέρας eTwinning.



84ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ «Ο ΘΑΛΗΣ» 2023-2024


              Θέματα και Λύσεις Θαλή 2022 - 2023

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 9:00-12:00, θα έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και θα απαρτίζεται από τέσσερα (4) θέματα πλήρους ανάπτυξης σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα οριστούν σε συνεργασία της ΕΜΕ με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Παραρτήματα της ΕΜΕ όπου αυτά υπάρχουν. Τα εξεταστικά κέντρα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ (http://www.hms.gr/) λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό.

Στον διαγωνισμό αυτόν μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/τριες όλων των τάξεων των Λυκείων και των Β’ και Γ’ τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, οι οποίοι και θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον/στην Διευθυντή/ντρια της Σχολικής μονάδας που φοιτούν.

 Διάκριση μαθητών στο   διαγωνισμό Μαθηματικών   Γρίφων του "1ου    Διαδικτυακού Μαθητικού   Μαθηματικού Φεστιβάλ"

   Στις 7 & 8 Απριλίου 2021   διεξήχθη     το  “1ο   Διαδικτυακό   Μαθητικό       Μαθηματικό   Φεστιβάλ”   με  τη       συμμετοχή κορυφαίων   επιστημόνων   όπως ο Κωνσταντίνος   Δασκαλάκης και ο   Αθανάσιος Φωκάς.

 Οι μαθητές της Β΄ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας, Μπούρας   Άγγελος, Σαράφογλου Χρυσόστομος, Σταματέλου Σταμάτα και Συγκούνα   Ευγενία διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Μαθηματικών Γρίφων, όπου   συμμετείχαν, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό του Σχολείου, Γάκη   Βασιλική,  κλ. ΠΕ04.02 (Χημικό) & ΠΕ86 (Πληροφορικής). 

 Η Διευθύντρια του Σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν   τους μαθητές και την εκπαιδευτικό για την επιτυχία τους.

Επιλογή μαθήτριας του 2ου ΓΕ.Λ. Πρέβεζας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN 

    Η μαθήτρια της Β΄ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας,   Σταματέλου Σταμάτα, επελέγη ανάμεσα σε 24 από 201 αιτούντες   μαθητές από όλη την Ελλάδα, για να εκπαιδευτεί στον Ευρωπαϊκό   Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN στη Γενεύη της   Ελβετίας, από τις 12 έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2021.

     Πρόκειται για το πρόγραμμα HSSIP (= High School Students IInternship Programme), το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε 24 μόνο νέους   μαθητές, να εργαστούν στο διεθνές ερευνητικό εργαστηριακό   περιβάλλον, με εργαστηριακή εξάσκηση, δικές τους προτάσεις και ιδέες   και παρέχει ένα πρόγραμμα πλαισίων, για να αναδείξει την έρευνα του   CERN και το πρόγραμμα Genève Internationale.

     Η Διευθύντρια του Σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν την κ. Γάκη Βασιλική, εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ04.02 (Χημικός) & ΠΕ86   (Πληροφορικής) του 2ου ΓΕ.Λ. Πρέβεζας και Υπεύθυνη αυτής της   προσπάθειας, για τη συνεχή προτροπή και ενθάρρυνση των μαθητών   προς συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εύχονται στη   μαθήτρια να απολαύσει την πρωτόγνωρη εμπειρία.