Προγράμματα - Δράσεις- Εκδρομές Διαγωνισμοί - Εκδηλώσεις

Ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή της σχολικής κοινότητας υλοποίησης Προγραμμάτων - Δράσεων- Σχολικών Διαγωνισμών και Εκδηλώσεων.

Το σχολείο μας εκφράζεται καλλιτεχνικά και δημιουργικά και γιατί όχι… να  «βραβευτεί»!!!

Εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου ΓΕ.Λ. Πρέβεζας- Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN                                                 

  Μαθητές της Β΄ και της Γ΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας πραγματοποίησαν με επιτυχία πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή από την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 που περιελάμβανε και επίσκεψη στο Ερευνητικό Κέντρο CERN της Ελβετίας.


  Την ημέρα που πραγματοποίησαν πρωινή επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο CERN αρχικά ενημερώθηκαν για το καθιερωμένο πρότυπο (Standard Model), την εξέλιξη της έρευνας στη φυσική υψηλών ενεργειών και τις μελλοντικές προοπτικές της. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το κέντρο ελέγχου των επιταχυντών, όπου τους έγινε αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας τους και τέλος επισκέφτηκαν το κέντρο ελέγχου του πειράματος ALICE, όπου τους έγινε αναλυτική παρουσίαση του πειράματος και των ανιχνευτών του.  Στη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές επισκέφθηκαν τις πόλεις Βενετία, Μιλάνο, Γενεύη, Ανεσί, Βερόνα.

              eTwinning 2021-2022 - "Γυναίκες του 1821
   
     Το eTwinning αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες ή σχολεία της ίδιας χώρας με τη χρήση των Τεχνολογιών.
 Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)   συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν   παιδαγωγικά, κοινωνικά και         πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning,   https://www.etwinning.net (η       Κοινότητα των Σχολείων της   Ευρώπης) είναι μια ασφαλής   διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει   ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για   συνεργατικές δραστηριότητες όπως   κοινά έργα σχολείων σε υπερεθνικό   αλλά και σε εθνικό επίπεδο με τη   χρήση των ΤΠΕ.
      Το σχολείο μας με χαρά φέτος έχει   εγγραφεί σε ένα έργο που   εκπονείται   σε εθνικό επίπεδο με τίτλο «Γυναίκες   του 1821». Στο έργο   αυτό, εκτός από το σχολείο μας, συμμετέχουν άλλα   10 σχολεία: 2ο   Γυμνάσιο Χαλκίδας, 3ο ΓΕ.Λ. Αργυρούπολης, Ειδικό   Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Αργυρούπολης, Αριστοτέλειο Κολλέγιο   Θεσσαλονίκης, 2ο Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, Γυμνάσιο Κλεινών   Φλώρινας, 3ο ΓΕ.Λ. Ρόδου, Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων   Καλυβίων Τρικάλων, ΓΕ.Λ. Αφάντου Ρόδου, 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
     Οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες θα διερευνήσουν τη ζωή και τη   δράση  των γυναικών του 1821, σε διασχολικές ομάδες. Στόχοι του     προγράμματος είναι:
•  να μάθουν περισσότερα για τις γυναίκες στο 1821 και να κατανοήσουν   τις συνθήκες της εποχής,
•  να σταθεροποιήσουν τις γνώσεις τους με τα παιχνίδια που θα   εμπνευστούν,
•  να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. 
Πρόγραμμα eTwinning (Erasmus+)   

                                                                                                   

      Το σχολείο μας και φέτος (2022-2023) υλοποιεί έργο eTwinning, σε ευρωπαϊκό αυτή τη φορά επίπεδο. Ήδη, έχουμε εγγραφεί στο project “Storytelling for impact: Our heritage” (Αφήγηση ιστοριών για επιρροή: Η κληρονομιά μας), στο οποίο συμμετέχουν μέχρι τώρα 51 μέλη/σχολεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σουηδία, Γαλλία, Αλβανία, Λετονία, Σερβία, Πορτογαλία).

    Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην ανάπτυξη της γλωσσικής, ψηφιακής, λογοτεχνικής ικανότητας, της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της πολιτιστικής συνείδησης και της έκφρασης των μαθητών μέσα από το θέμα της κληρονομιάς μας. Κατά την εργασία στο έργο, οι μαθητές: ερμηνεύουν την τοπική κληρονομιά, ερευνούν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κληρονομιάς, παρουσιάζουν παραδείγματα τοπικής κληρονομιάς μέσω αφήγησης, ήχου, βίντεο και φωτογραφίας, προγραμματίζουν ένα ταξίδι και το υποστηρίζουν με μια ιστορία, συμμετέχουν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, της Ημέρας Ε.Ε. και της Ημέρας eTwinning.

 Διάκριση μαθητών στο   διαγωνισμό Μαθηματικών   Γρίφων του "1ου    Διαδικτυακού Μαθητικού   Μαθηματικού Φεστιβάλ"

   Στις 7 & 8 Απριλίου 2021   διεξήχθη     το  “1ο   Διαδικτυακό   Μαθητικό       Μαθηματικό   Φεστιβάλ”   με  τη       συμμετοχή κορυφαίων   επιστημόνων   όπως ο Κωνσταντίνος   Δασκαλάκης και ο   Αθανάσιος Φωκάς.

 Οι μαθητές της Β΄ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας, Μπούρας   Άγγελος, Σαράφογλου Χρυσόστομος, Σταματέλου Σταμάτα και Συγκούνα   Ευγενία διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Μαθηματικών Γρίφων, όπου   συμμετείχαν, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό του Σχολείου, Γάκη   Βασιλική,  κλ. ΠΕ04.02 (Χημικό) & ΠΕ86 (Πληροφορικής). 

 Η Διευθύντρια του Σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν   τους μαθητές και την εκπαιδευτικό για την επιτυχία τους.

Επιλογή μαθήτριας του 2ου ΓΕ.Λ. Πρέβεζας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN 

    Η μαθήτρια της Β΄ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας,   Σταματέλου Σταμάτα, επελέγη ανάμεσα σε 24 από 201 αιτούντες   μαθητές από όλη την Ελλάδα, για να εκπαιδευτεί στον Ευρωπαϊκό   Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN στη Γενεύη της   Ελβετίας, από τις 12 έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2021.

     Πρόκειται για το πρόγραμμα HSSIP (= High School Students IInternship Programme), το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε 24 μόνο νέους   μαθητές, να εργαστούν στο διεθνές ερευνητικό εργαστηριακό   περιβάλλον, με εργαστηριακή εξάσκηση, δικές τους προτάσεις και ιδέες   και παρέχει ένα πρόγραμμα πλαισίων, για να αναδείξει την έρευνα του   CERN και το πρόγραμμα Genève Internationale.

     Η Διευθύντρια του Σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν την κ. Γάκη Βασιλική, εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ04.02 (Χημικός) & ΠΕ86   (Πληροφορικής) του 2ου ΓΕ.Λ. Πρέβεζας και Υπεύθυνη αυτής της   προσπάθειας, για τη συνεχή προτροπή και ενθάρρυνση των μαθητών   προς συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εύχονται στη   μαθήτρια να απολαύσει την πρωτόγνωρη εμπειρία.